NieuwsVan Leeuwarden ‘Nao ’t Zuuje’

9 september 2018by webmaster
LucavanStraatenLIONS-WestWien

Cometas kan trots zijn op Luca van Straaten

Door Frits Feuler – Zaterdagavond speelde hij zijn tweede Europese duel in de kleuren van OCI-LIONS. Niks bijzonders, iedere handballer moet op nul beginnen. Maar voor rasechte Fries Luca van Straaten is dat een van de eerste hoogtepunten in zijn nog prille carrière.

Luca van Straaten – van 17 oktober 1998 – maakte in 2016 vanuit Leeuwarden via de Handbalacademie in Sittard de overstap naar de opleidingsploeg van de Lions. Met Uwe  Gensheimer als voorbeeld op de linkerflank en Barcelona als – toekomstige? – droomclub hoopt de goedlachse Fries ooit profhandballer te worden.

Foto: Rob Creemers

“Ik volg een opleiding HBO Recht in Sittard. Die verhuizing toen op 16-jarige leeftijd naar het zuiden bracht mij automatisch in contact met de LIONS. Toenmalig trainer Harold Nusser haalde mij over om het, naast de dagopleiding bij de Academie, ook bij LIONS 2 te proberen. Ik werd zelfs aanvoerder en spelverdeler van de ploeg. En alles erom heen beviel erg goed. Goed programma, veel geleerd. Tussendoor ook nog een aantal stages gedaan bij onder meer Nordhorn. Dat is weer andere koek.”

Misschien ooit in de Bundesliga spelen? “Zou heel goed kunnen,” klinkt het zelfverzekerd. “Nu eerst afwachten hoe mijn eerste jaar in de hoofdmacht vordert. Met deze twee Europese wedstrijden, na eerdere oefenpotjes, als opwarmer!” In het thuisduel tegen West Wien gooide Van Straaten vier keer op doel. Jammer genoeg slechts één treffer. “Maar toch al In twee duels 50 minuten gespeeld. Daar geniet ik nog even van!”

Gemotiveerd

Van hard werken is Van Straaten niet vies. “100%. Altijd. Ben gemotiveerd, toon inzet. Ik wilde toch ooit die stap maken vanuit Cometas (toen tweede divisie, FF) naar een hogere ploeg. Ik begreep toen al dat niet alles vanzelf zou gaan. Alles is nu heel zwaar op de training, wedstrijden in een hoger tempo. Fysiek sterke tegenstanders die elk foutje afstraffen.”

Leergierig uiteraard, want zonder hulp van trainer of ervaren ploegmaats is het lastig, weet ook Luca. “Gelukkig heb ik in Jasper Adams een goede buddy. Die stuurt, geeft kleine aanwijzingen. Allemaal met de bedoeling om mij verder te kunnen ontwikkelen. Defensief kan ik behoorlijk uit de voeten, zeker als ik vooruitgeschoven sta in de 5:1-dekking. Mijn favoriete positie! Ik ben een winnaarstype, doe er alles voor en ben ontzettend gemotiveerd. Of dat in het typisch Friese karakter zit? Ik denk het wel. Bij Cometas heb ik een goede vooropleiding gehad, die ik nu kan uitbouwen.”

Bij de beslissende strafworpenserie oogde hij een beetje nerveus. “Ja, ik kon niet stil blijven staan. Je hebt er geen invloed meer op. Je ploegmaats moeten het doen.” En deden dat meer dan voortreffelijk waardoor begin oktober Europese wedstrijd drie en vier op het menu staan. Nu tegen de nummer twee van Oostenrijk, Alpla Hard. Tussendoor nog de start van de BENE-League.

Carnaval

Aan de grote tafel luisteren zijn moeder en oudere broer en zijn vriendin gezellig mee. Moeder is apetrots dat zoonlief dit allemaal voor elkaar heeft gekregen. Zo in zijn eentje in het gemoedelijke en Bourgondische zuiden van het land. “Heb al veel indrukken opgedaan. Jazeker, ook carnaval vieren.” In de onlangs in Limburg uitgebrachte documentaire ‘Nao ’t Zuuje’ gaan deuren open die tot nu toe altijd gesloten bleven. Verbinding en verbroedering die laten zien wat carnaval in Limburg nou echt betekent. “Vind het een grappig feest. Versta alleen niks van die liedjes. Maar ik doe mee. Eerste jaar ging ik verkleed als geit, vorig jaar als Aladin.” Zijn gezichtsuitdrukking hierbij verraadt heel veel.

Na dit seizoen loopt het contract af bij de LIONS. Het bestuur zou er goed aan doen om deze talentvolle handballer een langer verblijf in Sittard aan te bieden.

logofooter

Kalverdijkje 77a
8924 JJ Leeuwarden
Secretaris: 06-22548161
Sporthal: 06-14656461

© 2019 H.V.Cometas.
De informatie op deze website is zorgvuldig samengesteld. Fouten komen voor onze rekening, maar rechten kun je er niet aan ontlenen.

All content ©copyright DFP / H.V.Cometas. All rights reserved 2020