NieuwsWedstrijdverslagLeren tijdens studio sport

3 februari 2019by H.V.Cometas
topheader

Voetbal! Het is de grootste sport in de wereld………
Door De Knecht 03-02-2019

Het raakte mij als een donderslag in heldere hemel! Ik zag juichende en huilende volwassen mannen op mijn tv. Nu was de overwinning ook zeer mooi van hun club Feyenoord, maar ik snapte ze niet. Toch intrigeerde mij dit schouwspel. Deze volledige uiting van geluk door een prestatie van hun team. Dit is wat het handbal mist!!!

Die Amerikanen snappen niet veel. Wat ze wel hebben gesnapt is dat voetbal een vrouwen sport is. Het is een onuitputtelijk schouwspel van modepopjes die janken, zeuren van spelers die meer bezig zijn met hun uiterlijk dan de prestaties. Eigenlijk een precieze tegenhanger van wat wij hier immers in Nederland doen. Hoezo? zult u zich afvragen. Nou wij doen het precies verkeerd om in ons kleine polder landje. Immers voetbal is immens populair en de algemene tendens is dat handbal een vrouwensport is. Deze beeldvorming wordt natuurlijk ook nog eens versterkt omdat de oranje dames het goed doen. Leuk, maar doet het mijn lievelingssport recht?

Waar ik wel snel uit was is dat WE wat kunnen leren van de supporters liefde bij het voetbal. Als handbal volger ben ik aanschouwer geweest van veel wedstrijden. Maar de sfeer en de onvoorwaardelijke passie heb in zelden geproefd in een sporthal. Licht puntje in de duisternis zijn de Aristos Ultra’s en Lars als hij op de tribune bij de heren 1 van H.V.Cometas zit.

Waar we het voetbal wel mee evenaren is de negativiteit die vanaf de tribune het veld in wordt geslingerd naar spelers maar vooral scheidsrechters. Maar bij het voetbal heb je ook nog sfeeracties en steunende liederen die door een stadion galmen. Nee het zeuren en zeiken kunnen ze(wellicht moet ik hier we zetten, maar dat lukt me niet).Dit  moet in het veld blijven. Net als de scheidsrechter is een speler een onderdeel van het spel. Deze kan bestraft worden, eruit worden gehaald door de coach en toegesproken worden door zijn mede spelers. Dit geldt niet voor publiek. Wel zorgt het voor een negatieve sfeer. Die weer invloed heeft op de scheidsrechter. Hopelijk niet op de wedstrijd maar wel op de persoon. Iets wat we niet kunnen hebben in handballend Nederland gezien de gemiddelde leeftijd van het scheidsrechterskorps.

Genoeg vergelijkingen met die vrouwen sport. Ik heb die zondag een besluit genomen! Ik ga deze zelfde passie tonen. Ik hoefde niet lang na te denken over welk team mijn passie verdiende. Mijn laatste bezoek aan F.H.C uit St. Annaparochie had mij niet kunnen overtuigen. Het alcohol vrije bier van H.V.Cometas doet het leuk, maar is het ook net niet. Het vlaggenschip van The Humph dan? Vlaggenschip van de Leeuwarder vereniging in de landelijke hoofdklasse, maar momenteel vooral een stuurloos schip. Nee de keuze was makkelijk. Het gaat om het geheim van H.V.Cometas. The best kept secret blijft toch wel met mijlen verschil aanspraak maken op mijn passie! Ondanks dat het wedstrijd programma van deze mannen amper is te zien op de site van de club, weten de liefhebbers het team van Wim “the lob” Louwenaar en Piet “Gaudí” Feddema te vinden.

Om mijn zelf verklaard fanschap kracht bij te zetten moest ook de training bezocht gaan worden. Hier werd ik blij verrast! Want alles wat ik tot nu toe gezien heb de laatste weken werd bevestigd in de vorm van de terugkeer van legendes op de trainingsvloer. In de handbal geschiedenis van Leeuwarden flitsten mijn gedachten terug naar Hellas 57. Jitze “Stam”Porte speelde daar in een team onderleiding van Eddy “Happel” Miedema. En idd uitgerekend deze oud succes coach had zijn sportkleding aan. Mijn hart sloeg helemaal een slagje over toen Erik “Moulijn” Spandaw hem volgde. Nog een mastodont van het sterke Hellas 57 in de jaren 90. Toen ook nog oud L.H.S coryfee Jan Sietse “Davids” Rosier het trainingsveld opliep liep er bijna een traantje over mijn wangetje. De aantrekkingskracht van dit charismatische team is een genot voor iedere liefhebber!

De training stond uiteraard onder leiding van Piet “Gaudi” Feddema. De mannen van het vlaggenschip trainden ook mee. Navraag en onderzoek verklaarde de absentie van The Humph. Hij deed een Biesla’tje en was aan het spioneren in Emmercompascuum. Daarnaast was het een win win situatie. De mannen van 1 konden dan mooi wat leren van de positieve en ontspannen wijze waarop the best kept secret zich een weg baant door de zware hoofdklasse D!

Maar toen sloeg het noodlot toe! En hoe! Jan Sietse “Davids” Rosier greep naar zijn onderbeen. Ik had net gehoord dat hij zondag zou debuteren. Een koude rilling ging door mijn lijf. Later bericht uit het ziekenhuis deed mij opnieuw rillen. De achillespees afgescheurd. Wat een triest nieuws! Hopelijk heeft hij een voorspoedig herstel van deze nare blessure!

Dit weekend geen dubbel programma. Focus en mijn met mij zelf afgesproken fanschap kracht bij zetten. Zaterdag avond op de bank bezig geweest met de eerste sfeerliederen. Dus goed voorbereid naar het Kalverdijkje. Bij binnenkomst van de matadors was de stemming goed. Een slaak van opluchting was er toen Peter “Smeichel” ten Dolle binnen kwam. Hij was ziek en daardoor twijfelachtig. Maar door connecties in de medische wereld en de hulp van wat paardenplacenta’s was hij tijdig fit voor de wedstrijd. Martijn “Sammer” de Ruiter had er zichtbaar zin in. Ontspannen en soepeltjes begon hij aan de tred naar de kleedkamer. Gevolgd door Daniël “Metgod” Iseger die had aangeboden te helpen aantrekken van de slimsuit(compressie kleding is prestatie bevorderend, maar lastig aan te krijgen). Ook Arjen “vd Meyde” Rusticus leek in top vorm te verkeren. De bidonnetjes waren allemaal gevuld. Kortom dit belooft wat!!

Gelijk bij het eerste fluitsignaal kwam de gedrevenheid van de tegenstander aan het licht. Met hoog tempo en furieuze schoten richting de oren van Peter “Smeichel” ten Dolle. Gelukkig wisten de mannen van Wim “The Lob” Louwenaar zelf ook het net te vinden. Het was Martijn “Sammer” de Ruiter die het voortouw nam in het kolkende kalverdijkje. Althans kolkend? Ik had mijn voorbereidde spreekkoren uitgeschreven op schoot liggen. Echter na een aantal pogingen was het duidelijk. Het publiek in Leeuwarden is nog niet toe aan deze vorm van steunbetuigingen. Iets waar ik als zelfbenoemd fan wellicht meer rekening mee had kunnen houden.

Gelukkig gingen de mannen vrolijk verder en begon het defensief ook beter te lopen. Ivo “Guirdiola” Zijlstra zette zijn manschappen neer en dit had effect. Resultaat was een kleine voorsprong die mee werd genomen de rust in.

Na rust was er de terugkeer van Max “Shilton” Boons. Na wat blessure leed was hij weer present. Echter liet de dekking hem wel zwemmen. Of was dit een blijk van vertrouwen? Vast niet. Ook aanvallend miste er wat punch in het spel. Atte “Overmars” Hibma zette knap een doelpuntje vanuit de Hoek. Nick “La Ling” vd Galien had wat pech dat hij niet vrij werd gespeeld. Er zat zand in de motor…..

En nu? Dacht ik op de tribune? Mijn spreekkoren flitsten door mijn hoofd. Ik ging staan en ademde diep in. Net op het moment dat ik mijn steunbetuiging wou starten werd ik op mijn schouder getikt: Ga even sitte juh!! En ook deze poging faalde in schoonheid. Maar toch er moest wat gebeuren. Er stond inmiddels een achterstand van vier doelpunten op het scorebord.

Het kon iig niet liggen aan de wedstrijd leiding. Deze was strak en gesoigneerd. De mouwen moesten worden opgestroopt. Nils “Jones” Maurits had zijn derde tijdstraf wellicht moeten hebben, maar de gevaarlijke schutter van de tegenpartij was wel afgestopt. Maar het bleef armoe in de aanval.

Maar toen stonden er twee matadors op om zich te onttrekken van deze malaise. Martijn “Sammer” de Ruiter leek aardig te aarden in het Duitse spel wat werd vertoond. En Stan “Pelé” de Boer zorgde met zijn vlijmscherpe doelpunten voor wat samba in het kalverdijkje(mijn poging om al samba dansend dit kenbaar te maken werd niet gewaardeerd door mijn achter buren).

Het werd gelijk. En de klok liep snel naar beneden. In middels hadden de tegenstanders hun eigen Rijkaard op onze Martijn “ Sammer” de Ruiter gezet (navraag leerde dat de coach onze lange held neer een “Völler” vond). Maar ook op de cirkel wist hij te scoren op aangeven van Ivo “Guardiola” Zijlstra.

Met nog drie minuten op de klok was de stand gelijk! Gelukkig was Stan “Pelé” de Boer scherp en maakt hij een streep. Het werd weer gelijk! Ik zou opspringen om mijn liederen te gaan vertonen. Dit was het moment! En net op dat moment zij mijn buurvrouw: ast ut maar laast mafkees!

De mandekking bleef. Maar gelukkig Stan “Pelé” de Boer ook! Hij scoorde weer! En toen kwam zelfs in deze wedstrijd iets naar boven wat je niet kan kopen! Een ouderwets stuk Duits ervaring om een wedstrijd af te sluiten. Rond spelen, overtredingkjes, even liggen en de klok laten lopen. In de langste aanval van het seizoen werd de wedstrijd binnengesleept. 32-31 voor de Leeuwarder gladiatoren!

Conclusie vanuit mijn kant is dat Duitse overwinningen lekker smaken. Maar ook dat er nog wel wat valt te leren van die vrouwensport die voetbal heet. Uiteraard ook genoeg om lekker links te laten liggen!

Eindstand 32-31

logofooter

Kalverdijkje 77a
8924 JJ Leeuwarden
Secretaris: 06-22548161
Sporthal: 06-14656461

© 2019 H.V.Cometas.
De informatie op deze website is zorgvuldig samengesteld. Fouten komen voor onze rekening, maar rechten kun je er niet aan ontlenen.

All content ©copyright DFP / H.V.Cometas. All rights reserved 2020