NieuwsWedstrijdverslagH.V.Cometas HS2 vs H.V.Zaanstreek HS1

20 januari 2019by H.V.Cometas
Grand cafe De Walrus

Het genot van een fan
Door De Knecht 20-01-2019

Eens in de zoveel tijd komt het voor. Een groot dilemma. Vorige week inzicht gegeven in mijn keuze proces als handbal volger in het noorden van Nederland. Nu was er niet meer een redenatie op te leggen. Naar een club was het weer eenvoudig terug te brengen. Al moet gezegd worden dag de heren van F.H.C uit St. Annaparochie ook een aardig affiche hebben in Groningen. Toch was het “Leeuwarder” affiche bij ver aantrekkelijker. Nu alleen nog die verschrikkelijke keuze: heren 1 in een topper (inclusief voorprogramma) of een wedstrijd van het meest attractieve team van het noorden in een regelrecht gevecht om een plek.

Deze keuze achtervolgde me al sinds maandag. U zult nu wel denken: makkelijk toch, alles meepakken! Maar het zal misschien verassend klinken, maar ik heb toch ook wel andere dingen in mijn leven. 

Toch knaagde het aan me. En badend in het zweet schrok ik wakker. Ik was eruit. Doorslag was de garantie op strijd, passie, mooie pasjes en weergaloze acties. Ik kon de mannen van Wim “the Lob” niet loslaten. Deze “matadors” stellen immers nooit teleur.

Als trouwe volger van het spelletje, sommigen fluisteren zelfs al influencer, heb ik uiteraard ook “lijntjes”. Ondanks mijn gemaakte keuze sloeg mijn hart een keertje over bij het appje dat binnenkwam.    Mijn vertrouwen werd bevestigd. The Humph liet andermaal zien dat hij de hoog opgeleide trainer van het Noorden is. Ivo “Vori” Zijlstra en Peter “the great white wall” ten Dolle waren toegevoegd aan de selectie! Fenomenaal stukje beleidsvoering. Helemaal omdat hier blijkt dat The Humph ook “lijntjes” heeft. Ik heb hem namelijk nog nooit gesignaleerd bij een wedstrijd van het sterrenensemble.

Uiteindelijk kan het team van Wim “the lob” Louwenaar ook worden omschreven als best kept secret van handballend Nederland. Immers nergens (behalve mijn avonturen met deze toppers) is wat terug te vinden. Media aandacht, de berichtgeving op de site, focus van de club en daardoor ook van het brede publiek. Toch is het gelijktijdig ook een zegen. Het competitie niveau wordt omschreven als beter, er is een positieve vibe op de tribune(naar 14 spelers en 2 scheidsrechters) binnen de lijnen en de artistieke handbal invloeden van Piet “Mondriaan” Feddema zijn zichtbaar.

Zoals u wellicht al voelt aankomen ik moest de zaterdag wel. Na veel planmatige zweetdruppels bleef ik alsnog met een dilemma zitten: wel of geen alcohol vrij bier……..

Ik besloot er voor te gaan. Waar ik als handbal purist even spijt van dacht te krijgen. Tot de slotfase aanbrak. Aaltje “theatraaltje” Anema ging voor een laatste ultieme duik. Ook hier is de hand van de heren 2 te zien. Nils “Naaimar” Maurits zou het niet beter kunnen. Beloond met een penalty werd de overwinning binnen gesleept. Zoals de mannen van het “best kept secret” zeggen: Duitse overwinningen zijn zo fijn!

Toen “het vlaggenschip”. Zouden ze weer stuurloos dobberen of met de wind in de zeilen vol gas vooruit gaan. Het leek op de start van de eerste wedstrijd van dit kalenderjaar. Maar al snel was de invloed van Ivo “Vori” zijlstra zichtbaar. Rust, ervaring en leiding zorgden voor een kentering. Nog mooier was de invloed van Peter “the white wall” ten Dolle had. Door een paar minuten zijn klasse te etaleren was Jos “Urkle v/d Meulen dus danig gebrand dat ik de bal zowat op at. Dit resulteerde in een schitterende overwinning. Mooi succes voor DE club van Friesland. 

Toch was er toen ik in de auto stapte een leeg gevoel. Ik kon dit eerst niet plaatsen. Maar langzaam drong het tot me door. Het haalt het toch niet bij een wedstrijd van de mannen van het “best kept secret”.

Dit zorgde toch voor een glimlach op mijn gezicht en een goed gevoel toen ik langzaam wegdommelde.

Na een woelige nacht werd ik onrustig wakker. Ik pak de stand erbij en zie gelijk dat dit wel eens spannend kan gaan worden. Een licht gevoel van euforie stroomt langzaam door mijn lichaam en krijg zelfs kippenvel. Wat is het toch heerlijk om zo’n zondag tegemoet te gaan. Mijn “lijntjes” wisten mij te melden dat de tegenpartij erg fanatiek te werk gaat. Bij aankomst in de hal bleken ze ook ruim 1.5 uur van te voren aanwezig te zijn. Dit werd ingeluid met een ruime voorbespreking. De geruchten gaan dat er zelfs vlap-overs worden gebruikt met tactieken en motiverende spreuken. Maar daar geloof ik niks van want dat is wel heel fanatiek voor in de hoofdklasse.

De wedstrijd trok een rijtje kenners puur sang aan. De tribune stroomde vol met legendarische oud handballers. Dit voelde als het warme bad waar ik naar verlangde. Aantallen zegt niks meer als je een potje handbal met objectieve kenners kan beleven!

Vanaf het fluitsignaal werd het wedstrijd beeld bepaald. Effectief handbal met een forse dosis routine versus een fanatiek, ambitieus team dat goed op conditie is en volledig wat “zeer effectief” werd aangemoedigd vanaf hun bank!

Het was mooi om te zien dat Peter “the white wall” ten Dolle vanaf de start fabelachtig stond te keepen. Hier werd duidelijk waarom Jos “urkle”  v/d Meulen gister de bal opvrat. Hier bleek wederom dat je met gogme en effectiviteit erg ver komt. De voorsprong werd genomen en dat was niet met mooi handbal. Maar hoe de tegenstander het ook probeerde het gaatje werd niet kleiner. Martijn “pur” de Ruiter was een stabiel blok en prikte voorin ook een paar ballen erin. 

Wat mij als liefhebber op de tribune ook een goed gevoel gaf, was dat Jitze “shooter” Porte weer present was. Hij liet zich ook gelijk gelden. En hij vuurde met scherp. 

Na twintig minuten was echter zichtbaar waarom routine en spelplezier zo belangrijk is! Waar het tempo van de Zaanstreek mannen hoog bleef zakte het bij de blauwhemden langzaam. Dit zorgde er voor de voorsprong langzaam maar zeker slonk. Toch was er de voorsprong bij rust. 

De ogen van de coach van de tegenpartij spuwden vuur! Ik maakte me met mijn mede liefhebbers op voor een enerverend half uurtje! Dit voelde je op de tribune aan alles. De scores waren spaarzaam. Maar het ging gelijk op. Het was in deze fase dat Arjen “jackpot” Rusticus in de dekking een armpje trof. Rood als gevolg. 

Jammer genoeg was er geen buurvrouw om bij op schoot te zitten. Maar de spanning deed mij denken aan vorige week. In de slotfase werd het hectisch en juist het gogme liet de mannen even in de steek. Gelukkig waren daar op belangrijke momenten Stan “speedy Gonzalez” de Boer en Nick “snipertje” v/d Galien. 

Toen braken de laatste drie minuten aan. Twee doelpunten voorsprong. Maar de druk van de tegenpartij nam toe. Door fantastische dekking werden de moegestreden  matadors klemgezet. Toen Nils “Naaimar” zijn derde tijdstraf kreeg werd het één verschil. Na balverlies was daar een penalty. Deze pakte man off the match Peter “the white wall” ten dolle. In de tegenaanval werd een zeldzaam foutje gemaakt. De stand was gelijk. 

En toen gebeurde het. Dejavu zoals ze dan zeggen. Overtreding op balbezitter en een penalty. Tijd voorbij en punt in de pocket. Maar de winst kon gepakt worden. 

Ik durfde eigenlijk niet meer te kijken. Maar werd gedwongen door mijn mede liefhebbers. Ivo “Vori” Zijlstra mocht hem nemen. 

Ik kan er veel over zeggen. Maar dat kepertje kan op zijn roze wolk naar huis drijven. Wellicht gezien het spel een verdiende uitslag. Maar wel tijd voor Piet “Mondriaan” Feddema om de vedetten van “the best kept secret” aan te pakken. Kritische noten moeten ook worden gekraakt. Maar wat een genot blijven deze mannen. Lichtend voorbeeld in een bijzondere sport. 

Eigenlijk wil ik ze via deze weg ook bedanken voor het compleet maken van mijn weekend!

Eindstand 24-24

logofooter

Kalverdijkje 77a
8924 JJ Leeuwarden
Secretaris: 06-22548161
Sporthal: 06-14656461

© 2019 H.V.Cometas.
De informatie op deze website is zorgvuldig samengesteld. Fouten komen voor onze rekening, maar rechten kun je er niet aan ontlenen.

vriendenloterij

All content ©copyright DFP / H.V.Cometas. All rights reserved 2020