NieuwsFriese handballer in Europa

8 september 2018by webmaster
aaaaa-luca

Friese handballer on Tour in Europa

Gister is in Praag de EK-kwalificatie begonnen voor de handballers van Jong Oranje onder 21. In de gelederen van deze talentvolle ploeg onze eigen Leeuwarder Luca van Straaten.

Na een trainingsstage van 4 dagen op Papendal is de ploeg van bondscoach Gino Smits afgelopen donderdag afgereisd naar Praag. Tijdens de trainingsstage werd een oefenduel tegen België U23 al overtuigend gewonnen. Die wedstrijd heeft Luca niet meegedaan vanwege een “ijsbeentje” opgelopen in de competitiewedstrijd tegen Nieuwegein. Gelukkig herstelde de blessure en was Luca klaar voor Praag.

In het kwalificatietoernooi in Praag speelt Nederland tegen Turkije, Oostenrijk en Tsjechië. Gistermiddag opende Oranje het toernooi tegen Turkije. De Oranjemannen gingen flitsend van start, Turkije had geen weerwoord op het snelle en gevarieerde spel. Al snel stond er een mooie voorsprong op het scorebord. Oranje bleef scoren en verdedigend stond het sterk. En als er een gaatje viel, kon men bouwen op de ijzersterke doelman Mark van den Beucken. Met 14-8 gingen de ploegen de rust in.

Na de pauze schakelde Oranje nog een tandje bij. En met een voorsprong van 10 doelpunten konden ook de wisselspelers speeltijd krijgen, zo ook Luca. En hij liet een uitstekende invalbeurt zien! In de dekking stond hij in de vooruitgeschoven positie zijn mannetje, scoorde overtuigend uit de linkerhoek en kreeg een strafworp mee na een snelle tegenaanval. Eindstand 30-19 en dus een perfecte toernooistart.

Vanmorgen hebben de mannen van Gino Smits tegenstander Oostenrijk geanalyseerd. Tijdens de alternatieve buitentraining zijn de aanvalspatronen en de dekkingsstrategie uitvoerig doorgenomen en geoefend. Collectieve conclusie: de mannen zijn helemaal klaar voor de wedstrijd tegen Oostenrijk. De inzet is hoog: de winnaar van deze wedstrijd zet een hele grote stap naar kwalificatie voor het EK in Denemarken.

Ondanks dat Oostenrijk de eerste treffer scoort, vliegen de jonge internationals van Nederland uit de startblokken. In de aanval is Kai Smits onnavolgbaar en niet af te stoppen door de Oostenrijkers. De dekking staat, net als tegen Turkije, als een huis. Al snel neemt Oranje afstand. Ook Ephraim Jerry en Rutger ten Velde zijn trefzeker en halverwege leidt Oranje dikverdiend met 18-10.

Na de rust start Oranje met 2 man in overtal. De scherpte is er echter wat vanaf en de Oostenrijkers vechten zich terug naar een verschil van 4 doelpunten. Bovendien dekt Oostenrijk veel offensiever en Oranje heeft even moeite om daar het antwoord op te vinden. Maar dan komt de trein weer op stoom. En als keeper Mark van den Beucken een paar wereldreddingen verricht, is het gat geslagen en zijn de Oostenrijkers geknakt. En met nog bijna 5 minuten te spelen, is er gelukkig opnieuw speeltijd voor onze Leeuwarder international. Zijn speeltijd wordt even onderbroken voor een 2-minuten tijdstraf van een ploeggenoot. Maar dan keert hij terug op het veld en weer is ie koelbloedig. Ondanks druk van een verdediger schiet Luca beheerst de 30-21 tegen de touwen. Oranje scoort daarna nog 1x en sluit deze prachtige wedstrijd af met een 31-21 overwinning!

En het was Decision Day in Praag. Winst of gelijkspel van onze Oranjehelden tegen gastland Tsjechië zou directe kwalificatie voor het EK in Denemarken betekenen. Zelfs een verlies van maximaal 7 doelpunten zou Oranje nog naar Denemarken brengen. Maar de mannen moesten gisteravond een enorme tegenslag incasseren. Drie spelers hebben een groot gedeelte van de nacht in het ziekenhuis doorgebracht omdat er een virus in het Nederlandse kamp rondging. Dat had ook duidelijk zijn weerslag op de ploeg. Men kon niet met de vaste basis starten. Omdat ook Rutger ten Velde 1 van de getroffenen was, startte onze Leeuwarder Luca in de basis!

Het was duidelijk aan het team te zien dat de ploeg een tik had gehad. En er was spanning die zelfs op de tribune bijna voelbaar was. Het eerste kwartier ging de wedstrijd gelijk op. Maar bij 6-6 begon de Nederlandse aanvalsmotor te haperen. De mannen wisten niet meer te scoren en het fysiek sterke Tsjechië voerde de druk op. Bij rust stond Nederland met 14-8 achter en was de veilige marge al bijna helemaal verdwenen.

Ook na rust bleef de onzekerheid troef. Er werd weliswaar keihard gewerkt maar de Tsjechen roken hun kans en gingen er volledig voor. Enkele keren stond de marge van 8 op het bord en even zovele keren vocht Oranje zich tot op 6 punten terug. Ken je de uitdrukking “het moet bij de helsdeuren vandaan komen”? Dit ging voorbij de helsdeuren! Met nog 3 minuten te spelen stond Oranje opnieuw 8 punten achter en dus op de rand van uitschakeling. Op dat moment miste Kai Smits een cruciale penalty en leek Denemarken verder weg dan ooit. Maar de jongen leeuwen rechtten opnieuw de rug! Ephraim Jerry donderde de 19-26 tegen het net. Vervolgens pareerde de Nederlandse dekking de Tsjechische aanval en in de snelle omschakeling scoorde Rutger uit de hoek met een lobje (!) de 20-26. Tsjechië had toen nog een halve minuut die door 2 overtredingen, die beide met een rode kaart werden bestraft, zonder tegendoelpunten werd overleefd. Eindstand 20-26 en kwalificatie voor het EK in Denemarken binnengesleept! Er volgde een enorme ontlading van emotie en vreugde. Een historische kwalificatie, behaald door een team dat vandaag niet goed speelde maar heeft gevochten als leeuwen!

Onze Leeuwarder Cometas-international heeft het vandaag opnieuw top gedaan. Aanvallend helaas geen kans gehad maar verdedigend meer dan zijn mannetje gestaan. We mogen trots zijn op onze Fries die het ook internationaal op dit podium super doet.

logofooter

Kalverdijkje 77a
8924 JJ Leeuwarden
Secretaris: 06-22548161
Sporthal: 06-14656461

© 2019 H.V.Cometas.
De informatie op deze website is zorgvuldig samengesteld. Fouten komen voor onze rekening, maar rechten kun je er niet aan ontlenen.

All content ©copyright DFP / H.V.Cometas. All rights reserved 2020