NieuwsEen boeiend gesprek met H.V.Cometas talenten

14 december 2018by webmaster
luca2

Om utens
Door janneke Ploegsma 14-12-2018

Als je als H.V.Cometas bestuurslid, niet geheel toevallig, op een zaterdagavond in Volendam 2 oud H.V.Cometas spelers tegen het lijf loopt kan dit zo maar leiden tot een mooi gesprek. Op 8 december had ik zo’n gesprek met Luca van Straaten en Jelmer de Vries. De nu 20-jarige Luca is op 15 jarige leeftijd naar de handbalacademie in Sittard gegaan en drie seizoenen geleden heeft hij de overstap gemaakt van H.V.Cometas naar OCI Lions. De eerste 2 seizoenen in het 2e team maar sinds dit seizoen speelt hij in het 1e team van OCI Lions, welke uitkomt in de Bene League. Daarnaast is hij onlangs weer opgenomen in de selectie voor Jong Oranje. Jelmer(17) heeft afgelopen seizoen de overstap gemaakt van H.V.Cometas naar Zwarthoed Schilders Volendam. Hij speelt hier in de landelijke divisie heren A jeugd.

Beide mannen wonnen hun wedstrijden en waren dus uitermate vrolijk en tevreden. Het gesprek is gegaan over verschillen tussen clubs, keuzes, dromen, jong uit huis gaan en hun eigen ontwikkeling.

Wat is dan de droom?

Luca wil eerst benoemen dat hij het verschrikkelijk goed naar zijn zin heeft bij OCI Lions en dat hij verwacht nog zeker 2 jaar te blijven. De droom is profhandballer worden. Hij wil weten hoe het is om volledig voor het handballen te kunnen gaan. Volgens Luca wordt het dan pas duidelijk hoe ver hij kan reiken in het handballen. Om het beste uit zichzelf te halen is het ook nodig om je volledig op de sport te kunnen richten. Binnen zijn eigen club heeft hij Lino Janssen als voorbeeld. Zijn drive en vaardigheden zijn inspirerend voor Luca.

Jelmer wil alles geven voor het handbal, er alles voor doen om zo hoog mogelijk te spelen. Voor nu is zijn droom Volendam heren 1 halen. Of dit haalbaar is is nu nog moeilijk te zeggen omdat hij nog maar kort zo intensief traint. Wel merkt hij dat zijn ontwikkeling door de grote trainingsintensiteit erg snel gaat, m.n. zijn snelheid, explosiviteit en verdedigende vaardigheden zijn al erg vooruit gegaan. Binnen zijn huidige vereniging heeft hij Bart Koper (linker opbouwer van heren 2) als voorbeeld. Volgens Jelmer een goeie en slimme handballer. Verder heeft hij Diego Jacobs als voorbeeld. Diego heeft naast een drive voor hemzelf als handballer ook een drive richting de jeugd, richting anderen beter willen maken. Dit waardeert Jelmer erg en hij leert er veel van.

Ennuh…is er nou veel verschil tussen jullie huidige clubs en H.V.Cometas?

Mmmm….bij deze vraag schieten beide mannen in de lach. Volgens hun zijn de clubs niet met elkaar te vergelijken. Maar goed, ik hou vol….ik wil antwoord want daar kunnen wij als club misschien ook weer van leren. Een verschilletje is natuurlijk de trainingsintensiteit. Waar bij H.V.Cometas 2x per week wordt getraind, wordt bij Volendam en Lions tussen de 8 en 10 x per week getraind.

Andere verschillen die de mannen benoemen zijn:

  • Spelers hebben een andere instelling en trainen vanuit dezelfde drive: ze willen het beste uit zichzelf halen.
  • Het niveau van de trainingen ligt hoger zowel qua vaardigheden van spelers, trainers als qua intensiteit van de trainingen.
  • Er staan meerdere trainers voor de groep waardoor ook de trainers gespecialiseerd zijn in bepaalde onderdelen van het handbalspel.
  • Krachttraining een aantal keren per week.
  • Als de mensen om je heen alles geven om beter te worden of jou beter te maken dan stimuleert dat je heel erg. Hierin is een trainer heel belangrijk maar een trainer is ook afhankelijk van de inzet van een team.

Logisch en helder verhaal van Luca en Jelmer en ik kan de illusie dat wij bij H.V.Cometas hier iets van kunnen leren wel loslaten…..dit gaat onze mogelijkheden duidelijk te boven.

De keuze om je droom te leven betekende voor beide mannen ook dat ze op 15 en 16 jarige leeftijd al het ouderlijk huis hebben verlaten. Hoe is dat voor zulke best jonge mannen?

Voor Jelmer geldt dat hij nu ruim drie maanden op zichzelf woont, samen met 2 andere jonge jongens die hetzelfde handbaldoel nastreven als Jelmer. Thuiswonend gewend aan het gegeven dat je ouders dan alles voor je doen en regelen naar de situatie nu waarin hij zijn zaken zelf moet regelen en doen. Jelmer mist nu de zorg van zijn ouders maar kan erg genieten van het feit dat hij zich nu volledig op het handballen kan en mag richten.

Luca is dit met hem eens. In het begin was het lastig dat je alles zelf moet doen. Dan ga je 1x per week terug en ga je in het weekend even snel iedereen zien die je wilt/moet zien. Verder heeft Luca het lastig gevonden om zijn ouders achter te laten wetende dat zij er verdriet van hadden dat hij niet meer thuis woonde. Maar….je leert veel als je op jezelf gaat en je word snel volwassen.

Beide mannen kijken erg positief terug op de jaren dat ze bij H.V.Cometas gespeeld hebben. Ze hebben het bij onze club erg naar hun zin gehad. Jelmer noemt dat het erg jammer is geweest dat er geen jeugdteam meer was in zijn leeftijdsgroep, dat heeft hij zijn laatste seizoen bij H.V.Cometas gemist. Luca noemt handballen bij H.V.Cometas een perfecte start, de sfeer binnen de club en met teamgenoten was altijd goed.

Twee mannen die hun handbal carrière begonnen bij H.V.Cometas en die nu ‘om utens’ hun droom om top handballer te worden nastreven. Het was een mooi gesprek waarbij we afgesproken hebben om over een paar jaar weer met elkaar te praten en te kijken waar hun huidige dromen deze mannen gaan brengen. Vanuit Leeuwarden wens ik ze daar in ieder geval heel veel succes bij, gezien hun talent en gedrevenheid reken ik erop dat ze allebei ver zullen komen.

Janneke

logofooter

Kalverdijkje 77a
8924 JJ Leeuwarden
Secretaris: 06-22548161
Sporthal: 06-14656461

© 2019 H.V.Cometas.
De informatie op deze website is zorgvuldig samengesteld. Fouten komen voor onze rekening, maar rechten kun je er niet aan ontlenen.

All content ©copyright DFP / H.V.Cometas. All rights reserved 2020